محتوا را در قالب یک ترتیب معنیدار ارائه کنید.
توضیحات
معنای محتوای وبسایت شما، به ترتیبی که آن را به نمایش میگذارید بستگی دارد. برای مثال، ما انگلیسی را از چپ به راست میخوانیم و در نتیجه، ستونهای سمت چپ را هم قبل از ستونهای سمت راست میخوانیم. برای سهولت کارِ کاربرانی که از ابزارهای کمکی نظیر صفحهخوانها استفاده میکنند، ارائه محتوا در قالب یک ترتیب معنیدار، امری الزامی است. رعایت نکردن توالی محتوا ممکن است باعث ایجاد سرگردانی و عدم درک صحیح محتوا در میان کاربران شود.
روش صحیح انطباق با شاخص موفقیت «دنباله معنیدار»
کسب اطمینان از قرارگرفتن محتوا در توالی صحیح (Meaningful Sequence)، محدوده گستردهای از دسترسیپذیری وب را شامل میشود. این امر، تمامی عناصر را در تمامی صفحات وبسایت شما دربر میگیرد؛ بنابراین، میزان دشواری انجام این کار ممکن است بسته به بزرگی یا کوچکی وبسایت شما متغیر باشد.
یک توالی وقتی معنیدار است که نتوانیم هر یک از گزینههای درون زنجیره را بدون تغییر معنای آن گزینه، جابجا کنیم.
رعایت نکات ذیل را حتماً در دستور کار قرار دهید:
- همه بخشهای محتوا را در قالب یک توالی معنیدار (meaningful order) به نمایش بگذارید
- منوهای ناوبری (navigation menus) را از محتوا جدا کنید
- ترتیب پاراگرافها را رعایت کنید
- از تگ H1 و تگ های پایینتر، برای نمایش میزان اهمیت هر یک از عناوین استفاده کنید
- تصمیم بگیرید که آیا یک فهرست نیاز به شمارهگذاری دارد یا نه
- از اچتیامال معتبر (Valid HTML) استفاده کنید
نکتهها
با برخی از فناوریهای کمکی آشنا شوید و از آنها برای مرور وبسایتتان استفاده کنید. در برخی موارد، الزامی برای رعایت توالی معنایی وجود ندارد؛ مثلاً وقتی از نوار کناری (Sidebar) در کنار یک متن استفاده میکنید و از نظر معنایی فرقی نمیکند کاربران ابتدا کدام را مطالعه کنند.
«شیوهنامه آبشاری نگارش سند (CSS)» را غیر فعال کنید تا بتوانید از قرار گرفتن بخشهای مختلف محتوا در یک ترتیب صحیح مطمئن شوید. (برای اینکار می توانید از افزونه های مرتبط در هر مرورگر استفاده کنید. مانند افزونه Disable HTML ↗ در کروم)
استفاده از عناوین (Headings) بهمنظور نشان دادن میزان اهمیت، همیشه هم کار سادهای نیست. عناوین در یک صفحه به شما کمک میکند محتوا را به بخشهای مختلف تقسیم کنید و میزان اهمیت هر بخش را به نمایش بگذارید. عناوین در اچتیامال، به ترتیب اهمیت، از H1 (مهمترین) تا H6 (کماهمیتترین) شمارهگذاری میشوند. بهتر است در هر صفحه فقط از یک تگ H1 و آن هم فقط برای نمایش عنوان صفحه (Title) استفاده کنید.
به هر روی، لازم نیست هر بار که در یک صفحه H1 به کار میبرید، حتماً از همه درجات پایینتر تا H6 هم استفاده کنید. ممکن است بسته به محتوا، نیازی به استفاده از برخی سطوح نداشته باشید اما رعایت ترتیب تگها پشتسرهم، ضروری است.
بهتر است لینکهای زیر را ببینید:
- شرح شاخص موفقیت در کنسرسیوم وب: Meaningful Sequence 1.3.2 – Level A ↗
- شاخص موفقیت ۱.۳.۱ – اطلاعات و رابطهها
- شاخص موفقیت ۲.۴.۲ – عنوان صفحه
- شاخص موفقیت ۲.۴.۳ – ترتیب فوکوس
- شاخص موفقیت ۲.۴.۶ – هدینگها و برچسبها
پدیدآورندگان:
مترجم: امید هاشمی
ویراستار فنی: آرتا مکبری
ویراستار فنی دوم: حسین شرفی