احتمالا موافق هستیم که مسائل مربوط به دسترسیپذیری مهمن. به عنوان طراح و برنامه نویس، ما می خوایم محصولات دیجیتالی رو طراحی کنیم که کاربران ناتوان هم بتونن از اون به درستی استفاده کنن.
خوب سوال اینه که چرا ملاحظات دسترس پذیری هر وقت کمبود زمان و منابع داریم، جزو اولین مواردین که از پروژه حذف می شون؟
واقعیت اینه که بسیاری از افراد، وقتی صحبت از دسترسیپذیری محصول یا خدمات بعدی شون میشه، نمی دونن از کجا باید شروع کنن. در حقیقت دسترس پذیری، هنوز عاملی نیست که واقعاً در فرایندهای طراحی و توسعه ادغام شده باشن بنابراین اغلب، دسترس پذیری به عنوان یک “Add-on” به «بعدا یه کاری براش می کنیم» تبدیل میشه و به راحتی ازش میگذریم.
هدف روز جهانی آگاهی از دسترسیپذیری اینه که طراحان، برنامه نویسان و هر سازنده دیگه ای، تمرکز بیشتری روی مباحث دسترس پذیری دیجیتال داشته باشن تا بتونن به میلیاردها نفری که دارای ناتوانی یا نقصی هستن، سرویس بهتری ارائه بدن. این رویداد در سومین پنجشنبه ماه می هر سال برگزار می شه که امسال (۱۴۰۰) مصادف میشه با ۲۱ می ۲۰۲۱ میلادی یا ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۰٫. روز GAAD هر سال در این صفحه اینترنتی اطلاعرسانی میشه.
تیم استیج کاربردپذیری
روز جهانی آگاهی از دسترس پذیری، برای جلب توجه همه به دنیای دسترس پذیری و اهمیت آن، تمرکز می کنه.
به طور خلاصه، هدف روز جهانی آگاهی از دسترس پذیری اینه که طراحان، برنامه نویسان و هر سازنده دیگه ای، تمرکز بیشتری روی مباحث دسترس پذیری دیجیتال داشته باشن تا بتونن به میلیاردها نفری که دارای ناتوانی یا نقصی هستن، سرویس بهتری ارائه بدن. این رویداد در سومین پنجشنبه ماه می هر سال برگزار می شه که امسال مصادف میشه با ۲۱ می ۲۰۲۱ میلادی یا ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۰٫
ایده این روز از کجا آمده؟
این رویداد از پست وبلاگ یک برنامه نویس به اسم Joe Devon (جو دوِن) در سال ۲۰۱۱ الهام گرفته شده. در این پست، جو از برنامهنویسان سراسر جهان درخواست کرد با هم بر روی آگاهی بخشی و ایجاد استانداردهای جهانی کار کنن تا بتوانند شکاف دسترس پذیری رو پر کنن.
در نهایت، جُو با کمک جنیسون آسونسیون (Jennison Asuncion) موفق شد این روز رو پایه گذاری کنه. GAAD به رشد خودش ادامه داده و اکنون افراد مختلف در ۶ قاره جهان، به صورت رویدادهای حضوری یا مجازی این رویداد رو برگزار می کنن.
خارق العادس که سالانه، تعداد زیادی از مردم در این روزِ آگاهیبخش شرکت میکنن و در مورد اینکه چطور محصولات دیجیتال می تونن برای افراد دارای ناتوانیهای مختلف قابل دسترس و فراگیرتر بشن، گفتگو می کنن، فکر می کنن و یاد می گیرن.
حالا چرا آگاه بودن در مورد دسترس پذیری اینقدر مهمه؟
دلایل زیادی وجود داره اما در نهایت، افراد ناتوان باید همان حقوقی رو داشته باشن که دیگران هم دارن و این شامل قابلیت استفاده از محصولات دیجیتال هم می شه. وقتی ما این قابلیت رو فراهم می کنیم، فرصت بیشتری برای اونها ایجاد کردیم که از فناوری های دیجیتال استفاده کنن و در عین حال ، سهم بازار خود رو افزایش داده ایم. بله، این فقط یک حرکت انسان دوستانه نیست بلکه برای ما هم منافع مادی به همراه داره.
اگر بنا به دلایل مالی ترجیح میدید طراحی دسترسپذیر انجام ندید، یعنی اینکه شما نه تنها قانون رو زیر پا گذاشتید بلکه غفلت شما رو در مورد ارزش تجاری که به کم شدن سهم بازارتان هم منجر میشه، نشون میده. وقتی که ما برنامه ریزی کاملی برای رقابتی تر کردن محصول یا خدمتمون داریم، منصفانس که بگیم دیگه هیچ عذر و بهانه ای وجود نداره که چرا شما نباید همه کارای ممکن رو برای طراحی دسترس پذیر انجام بدید.
ما به عنوان طراح، مسئولیت طراحی راهحلهای دیجیتالی دسترسپذیری رو داریم و نه تنها در برابر حرفه مون بلکه در برابر کاربران و جامعه هم مسئولیم و روز جهانی آگاهی از دسترس پذیری، در ترویج این مهم، قدم بزرگ و ارزشمندی برداشته.
خوب، برای حمایت از دسترس پذیری، چهکاری میشه کرد؟
اولین راه برای اینکه بفهمید چطور می تونین در GAAD مشارکت داشته باشین، مراجعه به وب سایت GAAD ↗ ئه. خودشون راه های زیادی مثل: رویدادهای حضوری، مجازی، وبینارها و … رو پیشنهاد دادن.
این آگاهی بخشی به یک نفر احتیاج داره که این حرکت رو شروع کنه … بنابراین چی مانع می شه این آگاهی از دسترس پذیری رو در محل کار یا جامعه طراحی گسترش ندیم؟ به عنوان یک جامعه ، اگر مدافعان طراحی دسترس پذیر بشیم، این قدرت رو داریم که تبعیض جاری در مورد کاربران ناتوان رو برطرف و از حقوق اونها برای عضویت در جامعه محافظت کنیم.
برای تسلط به دسترسیپذیری چه دوره معتبری وجود داره؟
راستی IxDF یک دوره جامع در مورد دسترسیپذیری با عنوان «دسترسیپذیری؛ چگونه برای همه طراحی کنیم» داره که میتونه نقطه شروع در راستای حرکتی باشه که نزدیک به یک دهه از عمرش می گذره.
لینک مسقیم دوره دسترسیپذیری بنیاد طراحی تعاملی ↗
همچین دوره رایگان و معتبر کنسرسیوم وب برای دسترسیپذیری Digital Accessibility Foundations ↗ میتونه کمک بزرگی برای فراگیری دانش دسترسیپذیری باشه در شرح این دوره نوشته شده:
«مهارتهای دسترسیپذیری به طور فزایندهای مورد تقاضا هستند. با این دوره، می توانید مهارتهای دسترسیپذیری خود را تقویت کنید و بلافاصله آنچه که یاد می گیرید را در عمل به کار ببرید.»
نقل قول از خانم ناتالیا آملینا، موسسه فناوری اطلاعات در آموزش یونسکو (IITE)
بهطور مفصل در مورد دورهها، مدارک معتبر و کتابهای دسترسپذیری در این مقاله بخوانید.
پدیدآورندگان بیانیه و متن ↗
منبع اقتباسی نوشته: What Is Global Accessibility Awareness Day (GAAD) ↗
» این بیانیه به همت آرش گیتی ↗، آرتا مکبری ↗ و گویندگی سعدی خواجهتاش ↗ میسر شده است.